♥ selamat datang..owner nak amik gambar korang nie ! buad peace sikit v(n_n) ♥

♥♥♥Hunny_Bunny♥♥♥

♥ semakin hari semakin sayang ♥
♥ hehe ♥
siti syazwani sayang mohd syafiq ! fullstop#
belog akan dihupdate dgn cerita cerita jiwang
so silalah muntah dahulu sebelum membace ♥
enjoy reading peeps♥
♥ANDA SEKARANG TENGAH LANDING KAT BLOG PINK YANG SANGAT SHOMEL..SO JGN LUPE SEDIAKAN PLASTIK ..TAKOD TAKOD MUNTAH DARAH NANTI..HIHI..AISHITERU SYG ♥n_n♥

nOMBOR bertuah ANDA ♥

May 27, 2011

sygkan lappy @ com korang??bace ni ! URGENT !





hey dude!sis! dan sume pembace!http://www.cute-smiley.com
assalamualaikum lah yerr...hihi
ari niw...dan disaat iniw..
wannie nk bgtaw sikit tips macammane nk jaga lappy @
komputer korang dari diserang VIRUS!http://www.cute-smiley.com
sebelum tu wannie dpt info ni dkt SINI.
so sape y rajin bole la klik k..

tips jaga laptop dari diserang virus


1.Gunakan anti-VIRUS!

  • Ni yang paling penting yer kawan kawan..korang mesti ade antivirus dalam laptop @ komputer! antivirus sangat penting kalo xde mang jahanam la laptop @ komputer korang tuh..sebab virus ni senang je membiak..so xguna la korang beli laptop mahal mahal tapi xde antivirus an..and lagi 1..kalo bole.. xpayah la muat turun or download antivirus drpd internet sebab sume tuh just pek permulaan jerr oke..honestly xmembantu langsong utk membasmi virus dgn sewajarnyerr..xcaye??suke ati korang la nk pecaye ke tak..laptop korang bkn laptop aku pon...huhu





2.UPDATE!

  • Kalo korang da ade antivirus..jgn plak sengal sengal katak xnk update..ingat antivirus tu org gaji ko nk update sendiri bagai..haishhh..tapi mang ade y automatik..korang on je..automatik nati die update sambil gelek gelek gedik..tup tup da ciap...hah!tu kalo y auto la...kalo manual..pandai pandai korang la update..xkn tu pon nk ckp....hehehe..n de most impoten is ..korang kena la rajin rajin hupdate sebab antivirus ni ade tarikh luput sendiri...kalo tarikh luput da tamat baru nk hupdate...payah da la...amik laptop korang bagi je kat jiran sebelah uma eh..good! amalan sedekah amat mulia yer kwn kwn..(xde kena mengena lgsong!)




3.Hati-hati ketika browsing!

  • Kebanyakkan virus tersebar disebabkan korang melayari internet dan paling banyak tersebar ketika korang bermain permainan online! selain tu korang kena elakkan drpd melayari laman web y bkn bkn...contohnyer korang bkak je laman web tuh tibe tibe kluo natang or kotak dialog...ni aku translatekn lah yerr...kotak tu langsong xde suh ko install pape..tapi die ade tulis warning...lebey kurang giniw la...once again! y penting die xde suh ko install pape..bhaye oke...nmpk cam kelako an bagi warning warning plak..nk carik gado pe...hah! xpasal pasal dlm sminggu due laptop korang jahanam siap meletup lagi background berasap asap..camno??tanggung la ekau~padan muke!



4.Selalu 'scan' fail y dimuat turun!

  • Hah y ni pon penting gak...walau camner sekalipon..lepas je korang download pape...scan!scan!dan scan..reti bahase?hihihi..bnda alah ni sangat penting so intonasi pon kena la energetic gituh! hahah..ko mampoo?weeeeeeee~



5.Berhati hati dgn e-mel!

  • E-mel merupakan medium or tempat bersarang nyerr virus! so berhati hati kalo korang nk bukak pape e-mel la senang citer..e-mel y byk virus memperlahankan sistem komputer dan sentiase 'reboot'..bahaye tak bahaye la kan..korang sanggup...korang tekan la selaloo..mang terbako dgn rumah rumah korang sekali..hahaha..wek~ni la akibat xdgr ckp...hah kn da kena!buuuuu~



dont do this howkeh!http://www.cute-smiley.com

*KALO LAPTOP OR KOMPUTER KORANG JENIS Y SELALO MAEN CUCUK CUCUK USB!
kurang kan lah yer..ni aku tgk kalo ade sepuloh tempat cucuk~
sepuluh sepuluh penuh..sampai berselirat bagai...haishhh!
BAHAYE...dgn USB FLASH DISK..virus ade tempat nk bergantung gituh la...so senang nk merebak!
aku pon xla arif sgt bab bab cam ni..tapi ape salah nyerrr kite cube elakkan..bkn kena byr pon!
hehehe



must do!!!http://www.cute-smiley.com

*pergi ke menu 'start' dan klik pade fungsi 'run' or 'autorun' or 'autoplay'


*kalo da muncul kotak 'run'..taipkan gpedit.msc pastuh klik la kt button ok tu..reti?


*pastu nanti muncul 1 window group policy.skrin akan dipaparkan dgn pelbagai fungsi manual..olrite jgn gelabah dulu eh...kite bg step satu satu...dun wori...


*masuk ke folder
computer configuration > administrative templates >system


*klik 2x pade turn off autoplay..!


*kemudian pada window turn OFF autoplay properties,pilih enabled.
pada pilihan turn off autoplay ON,pilih 'all drives'.kemudian ..klik OK! paham doe??hehe

*next..buke folder user configuration administrative template >system.
kemudian ulang semula langkah ke-5 dan ke-6~
siap!!



tak faham???


oke..aku ade cara lain y paling mudah.xfaham gak xtaw la..
ni cara aku k..akak aku y ajo..so aku kena kredit kn kt ANIE TEMBAM!http://www.cute-smiley.com..
oke dis is my sistah!haha
senang jer cara ni..tapi tgk la korang ade ke tak mende alah ni..cerr..cerr cek kejap..





1.pergi kt start uh...pastu taep disk cleanup >klik ok > tunggu bape saat jap...t muncul 1 kotak..korang xyah pandai pandai nk adjust pape just tekan ok jer...beres!
hah mende alah ni mampoo membantuu melajukan laptop korang y ala ala sangat laju mengalahkan kelajuan cahaye tu...hahaha..kn!kn!
sipot!
selain tu mende alah ni delete virus o bende alah y xsepatutnyer ade kt file file korang





cara y kedue




2.pergi kt start tu lagi..taep ni plak..disk defragmenter...ok nanti muncul 1 kotak..korang klik kt defragment disk>>hah tunggu la sampai siap...
korang kena buad ni ari ari taw...kalo bole..tiap kali bukak je terus buad cam y aku ajo ni....insyaaallah laju lah laptop korang..xcaye??cer try...



oke abes! by..C U SOON!http://www.cute-smiley.com


ANDA SUKE..LIKE JER..NAK SHARE PON DIALU-ALUKAN TQ

0 100 org doakan wannie bahagia ♥:




 
♥BELOG NI HAK MILIK WANNIE SEPENUHNYA♥
♥ENJOY READING PEEPSS♥
♥JANGAN LUPE LANDING KAT SINI SELALOO YER♥
♥KBAI#ILOVEYOUMORE#SEEYOUSOON♥